Jaka firma, erergysever to gniot jakich mało, porównywalna do chinczyków za 100 parę złotych, tylko emeryt drogowy może być z tego czegoś zadowolony bo zmniejsza zużycie paliwa.
Kolejny polski kierowca, ktory mysli, ze jak zapier**la nie wiadomo jak szybko, ma gdzies ograniczenia predkosci, bo wie lepiej niz tworca drogi ile nalezy jechac, ma gdzies inne zakazy i nakazy oraz zapewne wyprzedza wszystkich zeby byc w domu kilka minut szybciej uwaza sie za lepszego od innych uzytkownikow drogi :/ a kazdy kto jezdzi w miare zgodnie z przepisami to frajer i emeryt
Ja akurat jestem bardzo zadowolony z tych opon, bo rzeczywiscie sporo paliwa oszczedzaja i bardzo wolno sie scieraja. Wyniki hamowania na suchym maja bardzo dobre a na mokrym jakos nie odstaja od najlepszych
z czego człowieku wysnułeś takie wnioski??
Kolega Sebastian_M26 napisał, zresztą zgodnie z wynikami wielu testów, że są to opony co najwyżej przeciętne pod względem przyczepności za to zmniejszają zużycie paliwa.
Akurat przyczepność opony ma cholerne znaczenie dla bezpieczeństwa również dla przestrzegających ograniczeń prędkości :? Ja osobiście w d... mieć będę oszczędność paliwa 0.1 l/100km jak mi braknie 3m do wyhamowania przed przeszkodą :evil:
Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
jeździłem wczoraj na bluresponsach toyotą avensis t27 , opon nie słyszałem nic a a nic ale to zasługa świetnie wyciszonego od strony podwozia auta..byłem pod wrażeniem..
Nie polecam Nexen n Blue HD. Niby w miarę cicha opona (69dB) a w furmance jak w sieczkarni. Oponki 215 50 R17. następne beda jednak Dunlopy RT Maxx 215/50 R17
z czego człowieku wysnułeś takie wnioski??
Kolega Sebastian_M26 napisał, zresztą zgodnie z wynikami wielu testów, że są to opony co najwyżej przeciętne pod względem przyczepności za to zmniejszają zużycie paliwa.
Akurat przyczepność opony ma cholerne znaczenie dla bezpieczeństwa również dla przestrzegających ograniczeń prędkości :? Ja osobiście w d... mieć będę oszczędność paliwa 0.1 l/100km jak mi braknie 3m do wyhamowania przed przeszkodą :evil:
Nie obraź się, ale pier****sz głupoty jak potłuczony
Pokaż mi takie testy, gdzie Michelin ma długą drogę hamowania skoro na testy (nie wiadomo jakie) się powołujesz. No chyba, że są to Twoje testy to zapewne wiesz najlepiej
W testach akurat Michelin Energy Saver ma najkrótszą drogę hamowania na suchej nawierzchni (a takie warunki panują jakieś 90% czasu w sezonie letnim):
Po pierwszej części testu ( Największy test opon letnich: szukamy superopony ) wiemy już, których opon należy unikać. Tym razem szukamy najlepszych z najlepszych. Sprawdzamy, co potrafią poszczególne modele i na jak długo mogą nam wystarczyć
Jeżeli chodzi o spalanie, to widać, że nigdy nie jeździłeś na tzw. oponach o niskich oporach toczenia. Pozwól, że Cię uświadomię i poinformuję, że zmniejszenie zużycia paliwa waha się od 0,3 do 1 litra w zależności od prędkości w porównaniu np. z oponami zimowymi GY Ultragrip 9, bo takowe posiadam
Jak dla mnie wyższa półka, jedna z lepszych marek na rynku. Jest to mniej więcej ta sama półka cenowa/jakościowa co Continental ContiSportContact 5, Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2, Michelin Pilot Sport 3.
Jeżeli planujesz zakup, to odsyłam na Motointegrator, oni tam mają obecnie całkiem niezłe promocje na opony letnie w praktycznie każdym rozmiarze.
i jeszcze dwa razy przypomina. jedyny minus to ze auto z esp za szybko sie wtraca .opona na lekkim uslizgu jest w pelni przewidywalna a esp sie wpiernicza i psuje zabawe
Witam,
Panie i Panowie, poczytałem trochę temat i sam już nie wiem.
Chcę kupić opony 205/55R16 (z tego co widzę to odpowiedni rozmiar do 16 cali)
Zastanawiam się nad:
1. Continental ContiPremiumContact 5
2. Michelin Energy Saver +
Z tego co wiem to Continentale można wybrać z rantem (model FR) lub bez.
Które bardziej polecacie? Co do Continentala to czy te z rantem oprócz ochrony np. felgi różnią się jeszcze czymś od tych bez rantu (np. waga, oszczędność/spalanie)?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Witam,
Panie i Panowie, poczytałem trochę temat i sam już nie wiem.
Chcę kupić opony 205/55R16 (z tego co widzę to odpowiedni rozmiar do 16 cali)
Zastanawiam się nad:
1. Continental ContiPremiumContact 5
2. Michelin Energy Saver +
Z tego co wiem to Continentale można wybrać z rantem (model FR) lub bez.
Które bardziej polecacie? Co do Continentala to czy te z rantem oprócz ochrony np. felgi różnią się jeszcze czymś od tych bez rantu (np. waga, oszczędność/spalanie)?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Continental ContiPremiumContact 5 powinieneś raczej porównywać z Michelin Primacy 3. Natomiast Michelin Energy Saver + z Continental ContiEcoContact 5.
Rant zawsze się przyda, szczególnie w "walce" z krawężnikami. Nie sądzę by rant miał wpływ na trakcję, zwiększał wagę opony czy wpływał na większe zużycie paliwa.
Od roku jeżdzę na Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55/16. Przejechane około 12kkm. Praktycznie nie widać zużycia. Są przyjemnie ciche, oszczędność paliwa owszem, ale zauważalna tylko przy dłuższych jednostajnych trasach. Na szczęście nie musiałem jeszcze bardzo gwałtownie hamować, więc nie wiem jak się zachowają w takiej sytuacji. Ogólnie jestem zadowolony i mogę każdemu polecić.
W tym roku zafundowałem sobie na lato nowe opony, choć starego wzoru, Conti EcoContact 3 (CEC3), rozmiar 195/65 R15 91H, dokładnie takie jak były w mojej Skodzie fabrycznie. Cóż mogę powiedzieć, nie są to najlepsze na świecie opony na deszcz, ale za to prowadzenie samochodu jest nienaganne. Odzyskałem moją Skodę Nie ma efektu braku czucia nawierzchni przy prędkościach autostradowych (z powrotem czuję efekt działania zanikającego-degresywnego wspomagania kierownicy), nie ma pochylania się budy w zakręcie, nie ma wrażenia "płynięcia pontonem". Odzyskałem swój "gokarcik". I jakoś nic nie musiałem robić w zawieszeniu, choć poniektórzy Koledzy odsyłali mnie do serwisu, a przecież autku w międzyczasie poleciało kolejne 10,000 km wokół komina. Piszę to jako Post Scriptum do mojej zeszłosezonowej przygody z Dunlop BluResponse o identycznych parametrach. Nie wiem, może przy niższych profilach ona jest OK, a może jeżdżę za szybko i nie była to guma dla mnie... Ważne, że teraz jestem zadowolony. Nie zdawałem sobie sprawy jak diametralnie różnie może zachowywać się ten sam samochód na dwóch rodzajach opony.
z przodu miałem Michelin energy saver 205/55/16 91v przebieg około 60-90 tys. (zmierzyłem bieżnik od 4,9-5,2mm) dokładnie nie pamiętam rocznik 2009. Czy to normalne, że te opony tak sparciały ? Szczególnie na bokach to widać http://s2.ifotos.pl/img/201505200_wwqxxhh.jpg
Mam też Klebery z 2009 roku z przebiegiem ponad 100 tys. (zmierzyłem bieżnik 3mm) też są spękane, wyją więc trzeba je zmienić...
Przeczytałem ten wątek wstecz 80 stron i wybrałem takich kandydatów:
1. Dunlop SP Sport bluresponse 205/55/16 91v
2. Continental PremiumContact5 205/55/16 91v
3. Fulda Ecocontrol HP 205/55/16 91v
4. Bridgestone turanza T001 205/55/16 91v (o tej oponie było najmniej opinii na forum)
Czego oczekuję ? Bardzo cichych opon oraz komfortowych. Jeżdżę spokojnie. Miałem kupić Micheliny ale z tych swoich nie jestem zadowolony bo też huczą.
Rozmiar poszukiwany 205/55/16
Zależy mi szczególnie by opona była maksymalnie cicha, by nie buczała nadmiarowo, pisząc prozaicznie - by hałas mnie nie wkur... drażnił. Dodatkowo nie chciałbym wydawać zbyt wiele. Dobrze by miała rant ochronny.
Patrząc na powyższe co polecicie?
Niestety w miarę "świeże" opony, które mam obecnie (CPC5) muszę zmienić - brak ustawionej geometrii po wymianie sprężyn swoje zrobił
Romecky81, Dunlop Sport Bluresponse. Kupiłem na lato 205/55/16, i jak na razie wszystko OK. Bardzo ciche. Cena jak dobrze poszukasz ok. 1000PLN za komplet.
Komentarz